Titel: Aspbark till bröd

Meddelare: Änka Greta Stina Larsdotter  År: 1915

Socken/stad: Nora  By/kvarter: Slipsta, Allsta

I min barndom begagnades mycket bark till bröd. Man begagnade både gran-och aspbark, men mest av den senare. Barken löptes av på vårarna då den släppte väl, skrapade av den grova ytan strax och lät den torka. Sedan kom den egentliga beredningen av den. Man stötte sönder den i små bitar och kokade den i vatten för att ta ur starksmaken, varefter man lade den på bastun och torkade den. Sedan maldes den, oftast på handkvarn. Barkmjölet användes här på trakterna uteslutande till bröd. Men man måste blanda i riktigt mjöl, om det skulle gå baka. Det höll inte eljest. Av riktigt mjöl blandade man emelltid i det minsta möjliga. Barken bärgades varje vår som annan säd.